AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

14-09-2020

"AGRO TV ile Günaydın Programına Konuk Olduk

 

TABİT Kurucu ortağı ve Vodafone Akıllı Köy kurucusu Tülin Akın, bugün saat 10.00'da AGRO TV'de canlı yayınlanan AGRO TV Haber Müdürü Merve Ekinci’nin hazırlayıp sunduğu "AGRO TV ile Günaydın" programının online konuğu oldu. Akın, pilot bölge olarak kurulan Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan tarımsal teknolojilerin örnek alınarak Türkiye’de ve dünyada uygulandığını söyledi.

“AMACIMIZ KÖYLER KURMAK DEĞİL; TARIMSAL TEKNOLOJİLERİ ÖĞRETMEK”

Batman Gercüş’te benzeri bir köy kurulduğunu kaydeden Akın, Ekinci’nin “Başka köyler kuracak mısınız?” sorusuna “Akıllı Köy’ün kuruluş amacı aynı tarzda köyler kurmak değil. Çiftçilerimize tarım ve hayvancılıkta tarımsal teknolojileri nasıl kullanacaklarını, nasıl daha fazla ürün elde edeceklerini uygulamalı olarak öğretmek. Burada yaptığımız uygulamalarla bu konularda çiftçilerimize yol gösteriyoruz. Alınan sonuçlara göre çiftçilerimiz o yönteme yöneliyor ya da farklı bir yol deniyor. Türkiye’nin her bölgesinde hava ve toprak farklı. Bizim bu köyü burada kurmamızın nedeni ise bu bölgede birkaç çeşit dışında tüm ürünlerin yetişebilmesi. Böylelikle çiftçilerimiz burada görerek ve takip ederek uygulamaları öğrenebiliyor” şeklinde cevap verdi. Vodafone Akılı Köy Projesi’nin yurtiçinde ve yurtdışında örnek alındığını kaydeden Akın, “Şu an Hatay’da bir çalışmamız var. Batman Gercüş’te benzer bir köy kuruldu. Her bölgenin ayrı değerlendirilmesi gerekiyor bu nedenle de ayrı konsept oluşturulmalı. Bizler gönüllü olarak veya danışmanlık desteği veriyoruz” dedi.

“İSTEYEN HERKESE BİLGİ VE EĞİTİM VERİYORUZ”

Pandemi döneminde de Vodafone Akıllı Köy’de çalışmaların devam ettiğini kaydeden Akın, “Pandemide hızlı bir adaptasyon dönem geçirdik. Özellikle doğuştan çiftçi ailelerinde, tarımın teknolojiyle buluşması gençleri tarıma ve hayvancılığa teşvik etti. Son 6 ayda tarıma adapte olunduğunu gözlemledik. Dünyamızın geleceği için tarıma adapte olmak zorundayız. Pandemi döneminde, sağlıklı gıda üretmenin, tüketmenin ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu sadece çiftçinin sorunu değil; gıda tüketen herkesin sorunu. Bu nedenle tarımı hep birlikte güçlendirmek zorundayız. Çiftçi Aile çiftçilerine yönelik çalışmalar yapılmalı ve girişimciler için teknoloji desteği verilmeli. Öte yandan çiftçilerimiz de hangi ürünü nasıl yetiştireceğini, nasıl daha fazla verim alacağını araştırmalı, işini kolaylaştıran ve maliyeti düşüren tarımsal teknolojileri araştıralı ve öğrenmeli. Çiftçinin kalkınması bu şekilde mümkün. Burası öğrenmek, görmek isteyen herkese açık. Gelen herkese bilgi ve eğitim veriyoruz. Açık alanda ve konferans salonumuzda geniş katılımlı eğitimlerimiz oldu ancak pandemi nedeniyle şu an kalabalık gruplar almıyoruz. Maske takılması, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyulması şartıyla en fazla 10 kişilik gruplara eğitim veriyoruz. Bunu da açık alanda ve sahada gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.