AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

İhracatçılarla Vodafone Akıllı Köy'ü Konuştuk
23-12-2020

İhracatçılarla Vodafone Akıllı Köy'ü Konuştuk

Tabit Kurucu Ortağı ve Vodafone Akıllı Köy Kurucusu Tülin Akın, Türkiye İhracatçılar Birliği tarafından düzenlenen TİM Kadın Konseyi’nin "TİM WOMEN EXPORT TALKS-3" başlıklı etkinliğine katıldı. TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Pınar Taşdelen Engin ile birlikte katıldığı programda, Vodafone Akıllı Köy projesiyle örnek teşkil eden ve Türkiye ve dünyada örnek alınan tarım teknolojileri ve tarımsal pazarlama dalında deneyimlerini paylaştı. Hizmet ihracatı konusunda yabancı iş ortaklı bir proje hayata geçirmelerinden dolayı uluslararası bir aktarım gerçekleştirdiklerini kaydeden Akın, “16 yılda çok şey biriktirmişiz. Şirket olarak ve girişimci olarak alınan ödüller bunların kamuoyuna yansıması ile dünyaya açıldık ve başka ülkelerden de talep gelmeye başladı. Önümüze bu güne kadar engel çıkmadı çünkü öncelikle fayda bazında ilerledik” dedi.  

TEK ENGELİMİZ PANDEMİ

“Önümüze bugüne kadar çıkan tek engel pandemi oldu” diyen Akın, “Şirketi kurduğumda üniversite öğrenciydim bu şirketin ihracat yapacak bir şirket olacağını yerlere geleceğini tahmin etmedim. Şu anda dünyaya açılan bir şirketiz. Projelerimizde sosyal girişim olması açısından birinci adım olarak fayda hedefliyoruz, karı faydaya kullanıyoruz. Amacımız hep fayda oldu ve faydayı nasıl sağlayabiliriz konusunda oldu. Bu açıdan önceden bir çalışma- araştırma, işin yapılabilirliği oradaki kültürel ve sosyal duruma bağlı olarak proje hazırlamak ve finansal olarak nasıl altından kalkabiliriz, nasıl karşılarız bunları belirledikten sonra başarılı projeler ortaya çıkıyor. Örneğin Afrika’da yaptığımız çalışmalarla küçük çiftçilerin teknolojiyi kullanarak güçlü olmasını hedefliyoruz. Oradaki sosyal yaşamı, araziyi, durumu görmemiz gerekiyordu. Pandemi nedeniyle gidemedik ve göremedik. Oradaki yaşamı, sosyolojik açıdan çiftçilerin ve çiftçilik yapabileceklerin nelere ihtiyaçları olduğunu ve nasıl çiftçilik yapabileceklerini görmemiz bilmemiz gerekiyor. Mesela yer tespiti ve ölçümleme için uydudan bakabiliriz ama birebir görmek elbette daha iyi sonuçlar verecektir. 16 yılda tüm projelerimizi başarıyla yürüttük hizmet ihracatı konusunda ilk engel bu durum oldu” şeklinde sözlerini sürdürdü.

“AMACIMIZ ÇİFTÇİLİĞİN CAZİP HALE GELMESİ"

Tarım ve teknoloji eğitimi meslek ve kariyer hedefi olarak çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekleyen Akın, “Amacımız çiftçiliğin bir kariyer ve iyi gelir getiren seçkin bir meslek olması. Bununla ilgili Hatay ilinde kırsal kalkınma projesi yürütüyoruz. Akdeniz ülkelerinde çölleşmenin önleneceği çalışmalarımız var. Çiftçilerimizin çiftçi olduğu için gururlanacağı bir meslek olmalı. Bu da geleneksel yöntemlerle değil dijital çağda dijitalleşmeyle akıllı tarımla ve tarım teknolojilerini kullanarak kaynaklarımızdan tasarruf ederek ve daha çok kazanç sağlayarak yapılabilir. Bununla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığı bu yönde 2020’de adım attı. Biz bunu 2004’te hayata geçirmiştik. Dünyanın geleceği gıda krizlerinin önlenmesi tarımla mümkün. Bu nedenle göçü önlemenin yolu da tarım.

“MARS’A GİTMEK İÇİN ÖNCE DÜNYAYI DÜZELTMELİYİZ”

Genç girişimcilere ve ihracatçılara önerilerde bulunan Tülin Akın, “Benim bir mottom var. Hayal et, Harekete geç, sabret. Harekete geçilirse ve yeterince sabredilirse hayaller gerçek olur. Önce cesaret gösterilmeli. İnsanlara güvenlik alanından çıkmak korkutucu geliyor, yeni bir şeyler yapmak yeni atılımlar yapmaktan o nedenle korkuyorlar. Ama korkmadan adım atmak gerekiyor, çünkü siz açıldıkça dünyanız, bakış açınız genişliyor ve dünya geneli güvenlik alanınız oluyor. Öncelikle o kabuğu kırmak lazım. Korkmasınlar devam etsinler. Göçü önlemek marsa gitmek için önce dünyayı düzeltmeliyiz” şeklinde konuştu.