AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

AKILLI KÖY`DE 18 TON ERİK HASAT EDİLDİ
03-07-2020

AKILLI KÖY`DE 18 TON ERİK HASAT EDİLDİ

Akıllı Tarım Teknolojileri (TABİT) ve Vodafone iş birliği ile Aydın İlinin Koçarlı İlçesi Kasaplar Köyü'nde kurulan Vodafone Akıllı Köy'de uygulanan ileri tarımsal teknolojilerle üretime devam ediliyor. Show Time ve Black Diamond cinsi 600 erik ağacının bulunduğu bahçede, toplanan eriklerin verimindeki artış ve yükselen ürün kalitesi, çiftçilerin yüzünü güldüren yeni bir üretim modeli oluşturdu. Olgunlaşarak toplanan erikler, görünüm olarak daha büyük ve tat olarak da geleneksel üretime oranla daha lezzetli hale getirildi. Dolayısıyla çiftçilerin daha fazla kar sağlanması yolunda çığır açan Akıllı köy, erik üretiminde de çiftçilere rehberlik etmeye devam ediyor. Ürünlerdeki gözle görülen fark, civardaki çiftçiler tarafından da takdirle karşılandı.

AMAÇ ÜRÜN KALİTESİYLE BİRLİKTE MALİYETİ DÜŞÜRÜP; KARI ARTIRMAK

TABİT Bitkisel Üretim Sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Gülsüm Selbi, erik hasadıyla ilgili bilgi verdi. 9 dekar alanda kurulan erik bahçesinde 600 erik ağacından toplam 18 ton erik elde edildiğini belirten Selbi, üretim sırasında kullanılan teknolojilerin ürün kalitesini ve verimi artırdığına dikkat çekerek, çiftçilerin de bu teknolojilerden yararlanması önerisinde bulundu.  "Tarım teknolojileri kullanılarak çiftçinin kalkınmasını amaçlayan Akıllı Köy'de, çiftçinin daha az giderle daha kaliteli ve daha fazla ürün alması yolunda yaptığımız çalışmalar devam ediyor" diyen Selbi, sözlerini şöyle sürdürdü, "Tarım alanında kullanılan teknolojiler, kaliteli ürün elde edilmesinin yanı sıra daha az maliyet ve işgücü harcanmasına da olanak sağlıyor. Dolayısıyla çiftçilerimiz, daha az maliyetle daha fazla ürün elde ederek daha çok kazanıyor. Erik bahçemizde teknolojinin uygulandığı alanlardan biri. Buradaki ağaçlarımızdaki verimin arttırılması için hava durumu, toprak nemi, hava şartları ve sulama gibi etkenleri dijital ortamda takip ederek üretim gerçekleştiriyoruz. Yapılan çalışmalarla ürünlerin hasadı beklenilenden daha üst seviyede oldu. Show Time cinsi erik ağaçlarımızdan 3, Black Diamond cinsi eriklerimizden ise 15 ton olmak üzere, toplam 18 ton ürün elde ettik. Amacımız çiftçilerimizin daha kaliteli ürün elde etmesi. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

KURT: HEDEFİMİZ ERKEN DÖNEMDE GELİR ELDE ETMEK

Akıllı Köy'deki tarımsal teknolojilerden bahseden TABİT AR-GE Müdürü Orhan Kurt, Akıllı Köy'ün kurulduğu arazinin bataklık ve tuzlu bir toprak olduğunu belirterek, geleneksel tarım yöntemlerini ileri teknolojinin olanaklarıyla birleştirerek üretimde verimin ve karlılığın  yükseltildiğini kaydetti. Tüm üretimlerin çiftçilerin erişebileceği teknolojik sistemlerle gerçekleştirildiğini ve her geçen yıl verimin katlanarak arttığına parmak basan Kurt, "Bu kapsamda, birçok çiftçimize örnek olan Akıllı Köy sayesinde çiftçiler de tarımda teknoloji kullanarak kazançlarını arttırarak üretime devam ediyor. Erik bahçemizde de toprak sensörleri ve yaprak sensörleri ile toprağın ve ağacın su, tuz ve nem oranlarını takip ettik. Bu sensörlerden gelen veriler, arazimizin ana binasında bulunan izleme merkezinde ziraat mühendisleri tarafından analiz edilerek tanımsal üretime müdahale ediliyor. Arazi içinde bulunan meteoroloji istasyonlarımızla da hava ve don olaylarını anlık takip ederek müdahale ediyoruz. Öncesinde çorak ve tuzlu bir arazi olan bu bölgede, doğru gübre teknikleriyle ve doğru çalışmayla bugün çiftçimizin de yararlanabileceği teknolojilerle verim aldık" dedi.Hedeflerinin, çiftçiler için tarımda erken dönemde çabuk gelir elde edilebilecek modeller yaratmak olduğunu belirten Kurt, Akıllı Köy'de uygulanan sulama sistemini örnek gösterdi. Bu sistemin Akıllı Köy'de uygulanan teknolojilerden sadece bir tanesi olduğunu kaydeden Kurt, "Tüm tarımsal alanlarımızda Türkiye'nin ilk yapay zeka destekli sistemi olan sulama otomasyonu kullanıyoruz. Bu sistemi cep telefonu üzerinden kontrol edebiliyoruz. Nerede olursak olalım belirlediğimiz saatte cep telefonu ile sulamayı açıp kapatabiliyoruz. Bu da işgücü ve zaman kaybını önlüyor. Akıllı Köy bu ve daha birçok tarımsal teknolojiyi çiftçilerimiz için geliştirmeye devam ediyor. Erik bahçelerimizden elde edilen yüksek verim de bu çalışmalarımızla oluştu. Analiz, gözlem, sulama ve kontrol sağlayan bir sistem uygulanıyor.  Bunu da arazi içine yerleştirilen IOT cihazları ile gerçekleştiriyoruz" dedi.

TOPRAĞIN KİMYASALLARA MARUZ KALMASI ÖNLENİYOR 

Yapılan diğer çalışmalarla ilgili bilgi veren TABİT İşletme Müdürü Cenap Bucurgat ise, bahçe bakımındaki yabani otların traktör arkası ot tırpanı kullanılarak temizlendiğini söyledi. Bu uygulamanın geleneksel yöntemlere göre daha az maliyetli bir uygulama olduğunu ve Akıllı Köy'de uygun olan tüm tarımsal alanlarda ağaç aralarındaki yabani otların temizlenmesi için traktör arkası ot tırpanı kullandıklarını belirten Bucurgat, "Bu şekilde toprağın kimyasal ilaçlardan zarar görmesi de engelleniyor.  Daha önceden benzinli el tırpanları kullanılıyordu. Bu tırpanlar, otları yatay kestiği için ağaç köklerine zarar veriyordu. Öte yandan, otların biçilmesi için de ciddi bir iş gücü ve maliyet gerekiyordu. Ayrıca zaman kaybına da neden oluyordu. Diğer bir yöntem de otların kimyasal ilaçla kurutulması. Bu da hem maliyet gerektiriyor hem de toprağın kimyasal ilaçlara maruz kalarak veriminin düşmesine neden oluyordu. Traktör arkası ot tırpanı ise bu zararları önleyen bir sistem. Bu tırpan, otları dikey kestiği için ağaç gövdesine ve köküne zarar vermeden 80 cm aralığı temizleme özelliğine sahip. Kimyasal zararın önlenmesinin yanı sıra toprak için de faydalı bir uygulama. Çünkü bu yöntemle öğütülen otlar gübreye dönüştüğü için faydalı hale geliyor" diye konuştu.