AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

Asmalarımızda Kış Budamamızı Yaptık
04-02-2020

Asmalarımızda Kış Budamamızı Yaptık

Vodafone Akıllı Köy üretim alanında, kış budama sezonu sebebiyle çiftçimiz Ziraat Yüksek Mühendisi Gülsüm SELBİ budama teknikleri konusunda uyarılar yaptı. Kış budamalarının verimin yanında ürün kalitesini de istenen düzeyde tutarak, asmanın ekonomik ömrünü uzattığını belirten Selbi, "Kış budaması bağcılık için önemli. Çeşide göre farklılıklar gösteriyor. Özellikle çekirdekli ve sofralık çeşitlerde kordon şekli yaparak daha kısa budama yapıyoruz. Verimli dip gözleri üzerinde 2 veya 3 kez buduyoruz" dedi. Bağlarda yüzde 90'ı bulan budamalar yapıldığına değindi. Üretim alanlarında crimson, Trakya ilkeren ve hatun parmağı üzümlerde budama işlemini gerçekleştirdiğine değindi.

Budama işleminde Vodafone Akıllı Köy üretim alanlarımızda yer alan bağlarımızda çiftçimizin, çözüm ortaklarımızdan Rema Makina' nın Akülü budama makası ile gerçekleştirdiği budama işleminde yorulmadan kolaylıkla gerçekleştirdiğini ifade etti. 

CRİMSON ÜZÜMLERDE UZUN BUDAMA ŞART

Crimson çekirdeksiz üründe karışık budama tekniği kullandıklarını belirten Selbi, "Crimson çekirdeksizde kısa iki gözlü bir önceki yılın ürün çubuklarını, yedek çubuklar (ırgat) oluşturacak şekilde bırakıyoruz. Hem de ürün alabildiğimiz uzun çubuklar (bayrak) bırakmamız gerekiyor. Çünkü crimson çekirdeksiz dip gözleri verimsiz olan çeşitler. Kısa budar isek, verim alamayız. O yüzden özellikle kurutmalıklarda 14 ve 15 göze kadar bayrak bırakıyoruz. Sofralık bıraktıklarımızda ise biraz daha kısa 10 veya 12 göze kadar düşebiliyoruz. Yedek çubukları mutlaka bırakmamız gerekiyor. Çünkü bir sonraki yılın verim çubuklarını oluşturacağı için bir sonraki yıl budama zamanında yedek çubukları en azından bayrak dediğimiz uzun çubukların en az yarısı kadar mutlaka bırakmamız gerekiyor" diye konuştu.

Gövde sistemine dikkat edilmesi gerektiğine değinen Ziraat Yüksek Mühendisi, "Terbiye sistemine göre çok fazla kaçırmamız gerekiyor. Budadıktan sonra mutlaka bayraklarımızı terbiye sistemimiz ikiden fazla telli ise en alt teline yatırmamız gerekiyor. Oradan çıkacak ürün alacağımız çubukları üst tellere yönlendirelim. Bu şekilde hem ilaçlaması hem havalanması hem de tüm işlemleri daha rahat yapabilelim amacıyla mutlaka bıraktığımız bayrakları en alt teline yatırıyoruz. Gövdeyi çok fazla kaçırmamız gerekiyor. Yoksa terbiye sisteminde anlamı kalmıyor" dedi. Hastalıklı çubuklara dikkat çeken çiftçi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sağlık konusu da dikkat etmemiz gerekiyor. Bırakacağımız çubuklar, sağlıklı çubuklardan oluşmalı. En çok dikkat edeceğimiz konu, önceki yılın gelişme durumudur. Bir yıl önce bıraktığımız çubuklara göre asmamızın gelişme durumu çok fazla ise bayrak sayısını, ürün sayısını fazla bırakabiliriz. Bıraktığımız çubuklar çok fazla gelişmemiş ve zayıf ise demek ki yeterince besleyemiyor ve yeterince bakamıyor. Bu sebeple daha az yedek çubuk ve uzun çubuk bırakmamız gerekiyor. Budamadaki esas asmanın bir önceki yıla göre gelişimi oluyor. Uzun çubuk ve yedek çubuk sayısı da buna bağlı olarak değişiyor."

BUDAMA ARTIKLARI BAĞDAN ÇIKARILMALI

Budama artıklarının bağdan mutlaka ve mutlaka çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Selbi, "Budama artıkları aynı zamanda bir hastalık kaynağı olabiliyor. Özellikle kışlama geçirebiliyorlar. Son olarak kış mücadelesi olarak ilaçlayıp bağı önümüzdeki yılın sezonuna hazır bir şekilde girmemiz gerekiyor. Budama yapılmadığı zaman tüm çeşitlerde olduğu gibi özelikle Sultan çekirdeksizde de çok fazla dalın olmasına sebep olacak. Aynı zamanda doğuş ve salkım sayısı da fazla olacağından salkımlar istenilen kalite de olmayacak. Düzgün havalanmayan salkımda karışık bir yapı olacak" diye konuştu.

Asma Tarım crimson Trakya ilkeren Rema Makina