AKILLI
KÖY'DE

°

%

HABER AKIŞI

Vodafone Akıllı Köy ile ilgili en güncel
gelişmeleri keşfedin.

TARIMSAL TEKNOLOJİ KIRSAL KALKINMANIN ANAHTARI
31-08-2020

TARIMSAL TEKNOLOJİ KIRSAL KALKINMANIN ANAHTARI

Genel Merkezi İzmir’de bulunan Kemalpaşa Kiraz Çiçekleri Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyeleri Avukat Gülay Sulu, Ziraat Mühendisi Deniz Dalgıç, Öğretmen Sevgi Demirtaş ve Ziraat Mühendisi Ufuk Öncül, Vodafone Akıllı Köy Kampüsünü ziyaret etti. TABİT Yönetimi ve Kurucuları Tülin Akın ve Coşkun Yıldırım, TABİT AR-GE Müdürü Orhan Kurt ile bir araya gelen kooperatif üyelerine Orhan Kurt tarafından konferans salonunda bir sunum gerçekleştirilerek kullanılan tarımsal teknoloji uygulamaları hakkında bilgi veridi. Daha sonra da saha da uygulamalar birebir tanıtılarak çalışma yöntemleri anlatıldı.

“ORTAK PAYDAMIZ TARIMDA ÇALIŞAN KADINLARIMIZ”

Ziyaretten dolayı heyete teşekkür eden Akın, kadın kooperatiflerinin önemine dikkat çekerek, “Özellikle tarımda ve hayvancılıkta kadınlarımız daha çok yoruluyor. Bu nedenle bir kadın olarak tarımsal teknolojilerin kullanılmasının öncelikle onlar için çok gerekli olduğunu düşünüyorum. Öte yandan çiftçi kadınlarımızın kırsalda iş dışında sosyal hayatlarının da olmasını sağlamak istiyoruz. Bu nedenle tarımda ve hayvancılıkta teknolojilerle tüm çiftçilerimiz verimli ve kaliteli ürün elde etmenin yollarını gösteriyoruz. Amacımız tarım ve hayvancılığın babadan kalan bir iş değil para kazanılan bir meslek olarak benimsenmesi için çalışmalar yapıyoruz. Sizlerle bu anlamda kooperatif olarak ortak projelerde yer almak isteriz” diye konuştu.

“AMACIMIZ KADINLARIN EKONOMİK BAĞIMSIZLIĞINI KAZANMASI”

Kullanılan teknolojilerden çok etkilendiklerini belirten kooperatif üyeleri, kadın girişimciliğini desteklemek amacıyla kurulan bir kadın kooperatifi olarak öncelikle Vodafone Kurucu Üyesi Tülin Akın’ı tebrik ettiklerini dile getirdiler. Ziyaret eden heyet adına konuşan Sevgi Demirtaş, kooperatifin yeni kurulan bir sivil toplum örgütü olduğunu ve amaçlarının kadınları ekonomik bağımsızlığını kazanmalarına olanak yaratmak olduğunu kaydetti.

“KIRSALDA KALKINMANIN ANAHTARI TARIMSAL TEKNOLOJİ”

Kadınların kooperatifleşerek iş hayatının her dalında daha güçlü iş birliği yapabileceğine inandıklarını ve ‘birlikten güç doğar’ diyerek kooperatifi kurduklarını kaydetti. Demirtaş, “TABİT ve Vodafone Akıllı Köy’de çalışmaların profesyonel ve özveriyle çalışan bir ekip tarafından yürütüldüğünü gördük. Çiftçilere güncel ve bilimsel verilerin aktarılması sistematik bir şekilde hayata geçiriliyor. Öte yandan tarımsal alanlarda otomasyon sistemi ve kullanılan diğer teknolojilerden çok etkilendik. Araştırma fikirleri ile teknolojinin birleşmesinin sonucunda tarım ürünlerinde kalite ve verimliliğin artırılması, tüm çiftçiler için daha fazla kazanç anlamına geliyor. Bu da kırsalda kalkınmanın anahtarıdır. Bu nedenle sizleri tebrik ediyorum” diye konuştu. Avukat Gülay Sulu, eğitim ve danışmanlık konusunda Vodafone Akıllı Köy ve TABİT yönetimi ile ortaklaşa projeler üretebileceklerini kaydetti. Deniz Dalgıç ise Vodafone Akıllı Köy Projesi’nden çok etkilendiğini belirterek, burada uygulanan teknolojilerin her ilde çiftçiler tarafından uygulanması gerektiğini ifade etti.